Praktijknieuws

Hartjesspreekuur

Vanaf 31 mei houden wij op de maandagochtend van 9.00 tot 9.15 uur weer het hartjesspreekuur. Tijdens die inloopspreekuur kun je zonder afspraak langskomen om het hartje van je kindje even te kunnen horen. Dit spreekuur is bedoeld voor zwangeren die het kindje nog niet voelen bewegen, maar al wel de termijnecho hebben gehad.

Corona en vaccinatie

Sinds bekend is geworden dat vaccinatie tegen corona in de zwangerschap niet meer wordt afgeraden krijgen wij hier veel vragen over.  Voor hulp bij je keuze verwijzen we je graag naar de website van onze beroepsvereniging; keuzehulp coronavaccinatie.  Op de website kun je ook antwoord vinden op veelgestelde vragen rondom corona en zwangerschap.

Spiralen plaatsen

Met je vragen over anticonceptie kun je ook bij ons terecht. Wij plaatsen zelf spiralen, zowel koper als hormoonspiraal. Ook wanneer je niet bij ons onder controle bent geweest ben je hiervoor welkom. Bel  of mail gerust voor meer informatie of kijk op onze pagina over spiralen.

 

Pretecho’s

Vanwege de toenemende drukte in onze praktijk, hebben we per 15 september 2020 besloten te stoppen met het uitvoeren van pretecho’s (geslachtsbepalingen en 3D/4D echo’s) aan zwangeren die niet in onze praktijk onder controle zijn.

Verruiming maatregelen omtrent Corona-virus (update 17 mei 2020)

Goed nieuws! De maatregelen worden versoepeld. Dit houdt het volgende in:

  • De partner mag weer mee naar de echo’s.
  • Bij een thuisbevalling mag je naast je partner, indien gewenst, 1 extra persoon erbij hebben. Dit geldt helaas (nog) niet bij een ziekenhuis bevalling.

We zijn trots op jullie, hoe jullie het tot nu toe vol hebben gehouden en blij dat we nu deze verruimingen kunnen aankondigen.

We houden natuurlijk wel zoveel mogelijk afstand en zorgen ervoor dat je ook in de wachtkamer afstand kan houden tot andere zwangeren. Verder zullen wij alles na elke controle schoonmaken.

TIP: we zijn te volgen op Facebook op Instagram.

Bevallen in het Scheperziekenhuis tijdens coronacrisis.

Update: Vanaf vrijdag 10 april is het weer mogelijk om poliklinisch te bevallen onder onze begeleiding in het Scheper Ziekenhuis.

Vanaf 21 maart 2020 is het tijdelijk niet mogelijk om onder begeleiding van je eigen verloskundige te bevallen in het Scheperziekenhuis. Dit is een besluit van Treant geweest, in de hoop de besmettingskans binnen het ziekenhuis zo laag mogelijk te houden. Thuisbevallingen blijven wij wel gewoon begeleiden. We kunnen ons voorstellen dat jullie keuze voor thuis of in het ziekenhuis bevallen hierdoor mogelijk veranderd. Mocht je toch in het ziekenhuis willen bevallen dan zullen wij jou tijdens de bevalling overdragen aan de verloskundigen van het ziekenhuis. Wanneer de bevalling begint, bellen jullie wel gewoon ons en komen wij thuis bij jou kijken hoe ver het is. Is het voldoende gevorderd dan zullen wij het ziekenhuis voor jullie bellen en nemen zij  de begeleiding van ons over.  Wij hopen dat dit besluit van korte duur zal zijn.

Wil je thuis bevallen zorg dan in ieder geval dat je het volgende in huis hebt:

– kraampakket
– verhoogd bed (liefst beneden indien mogelijk) met een goed afgedekt matras
– liefst 2, maar in ieder geval 1 metalen kruik(en)
– twee emmers met vuilniszakken

Veel gestelde vragen over het Corona-virus    (vrijdag 20 maart 2020)

Het Corona virus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. We vinden het belangrijk dat jullie betrouwbare informatie lezen met betrekking tot dit onderwerp. Daarvoor verwijzen we jullie naar de website allesoverzwanger.nl . De antwoorden op vragen zijn gegeven door de landelijke verenigingen van Gynaecologen, Verloskundigen en Kinderartsen in Nederland samen.

Door de opkomst van het virus en de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken, hebben we het landelijke advies van onze beroepsgroep moeten volgen. Dit heeft gezorgd dat we extra maatregelen hebben moeten nemen met betrekking tot onze zorgverlening. Deze maatregelen zullen we benoemen bij het maken van een afspraak en zijn naar jullie gemaild.

Dit houdt ook in dat er tijdelijk geen pretecho’s worden gemaakt! Ook dit is een landelijk besluit vanuit onze beroepsvereniging. Wij leveren nu alleen de noodzakelijke zorg.

 

2019

Een vruchtbaar jaar, waarin we veel vrouwen voor het eerst moeder mochten zien worden. Een jaar waarin we een aantal oud-zwangeren opnieuw mochten verwelkomen in onze praktijk. Het jaar waarin wij maar liefst 4! tweelingzwangerschappen mochten vaststellen op de echo (en dat was soms best even slikken…😉).

Voor een aantal van jullie waren het spannende zwangerschappen. Ook was het een jaar waarin best wel wat ongeduldige baby’s besloten om te vroeg te komen, maar ook van een stel baby’s die lekker tot 42 weken bleven zitten.

Dank jullie allemaal voor het vertrouwen en de mooie momenten in 2019!

Op naar 2020. Een mooi jaar om in te bevallen. Niet alleen om het mooie getal, maar ook omdat vanaf 1 juli het verlof van de partners flink verlengd wordt.

We zijn benieuwd wie van jullie het eerste zal bevallen in 2020.
En hopen in het nieuwe jaar weer veel zwangeren te mogen verwelkomen, speciaal voor degene die de wens al een tijdje koesteren en degene die we in 2019 helaas maar korte tijd mochten ontmoeten.

 Hartjesspreekuur

Vanaf december 2019 zal het hartjesspreekuur om de week  (de even weken) op vrijdagochtend zijn, van 8.45 tot 9.00. Dus wil je even tussendoor het hartje van je kindje horen kom dan gerust even langs.

Nieuwe collega

Vanaf november komt Alida onze praktijk versterken. Alida stelt zich hieronder aan jullie voor:

Hallo,

Omdat ik vanaf 1 november, na mijn zwangerschapsverlof, als waarneemster bij Lief Leven werk, stel ik mijzelf even voor.

Ik ben Alida Vazquez-Hoekstra, 31 jaar. Ik woon samen met mijn gezin in Emmen.

Ik vind verloskunde een prachtig beroep. De zwangerschap, bevalling en kraamperiode, het is allemaal even mooi. Ik vind het heel bijzonder dat ik de geboorte van een klein wondertje mag mee maken, een ontzettend belangrijke gebeurtenis in je leven.

Ik zal jullie tegenkomen met spreekuren en tijdens de diensten. Ik heb er heel veel zin in, graag tot ziens!

Groetjes, Alida Vazquez

Geslachtsbepalingen

Wij boden al geslachtsbepalingen aan rond 16 weken zwangerschap, voor ouders die het graag willen weten. In februari hebben wij een echo bijscholing gevolgd waardoor wij het nu nog eerder kunnen aanbieden. Vanaf 14 weken kunnen wij nu in de meeste gevallen het geslacht vaststellen. Wij vragen hiervoor een kleine vergoeding, omdat dit een pretecho is en niet wordt vergoed door de zorgverzekering zoals de medische echo’s.
Ook als je niet bij ons onder controle bent in je zwangerschap ben je van harte welkom om een afspraak te maken voor deze pretecho.

 

Jaaroverzicht 2018

 

 Waarneemster

Vanaf december 2018 zal Joan van Rossum bij ons komen waarnemen. Joan heeft jarenlange ervaring in verschillende verloskundigenpraktijken. Zij komt uit de regio. Zij zal elke week een dienst voor ons doen en ook wekelijks spreekuur houden in onze praktijk.  Zo kunnen jullie haar ook tijdens de zwangerschap alvast een keer ontmoeten.

Janita Hakenenzo

Oktober 2018

Vanaf deze maand heeft Janita een vitrinekast in onze praktijk ingericht met allemaal super leuke zelfgemaakte spullen, die je via ons kan aanschaffen.  En als extraatje krijgen alle baby’s die bij ons in 2018 worden geboren een paar sokjes van haar. Dankjewel Janita.

 

Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Vanaf donderdag 13 september is het weer mogelijk om te bevallen in het Scheper Ziekenhuis. Voor een poliklinische bevalling hoeven we met jullie dus niet meer te reizen naar een ziekenhuis in de regio, maar kunnen we gewoon in Emmen terecht.

💧BADBEVALLING💧

23 juni 2018

Wisten jullie dat wij watergeboortes begeleiden?

Nadat we het afgelopen jaar in verschillende baden bevallingen hebben begeleid, is onze keuze op dit bad gevallen. Het bad is bij ons te huur en de speciale persoonlijke hoes kun je bij ons aanschaffen.

Benieuwd wie als eerste in onze nieuwe bad gaat bevallen! Wil je er meer informatie over, vraag het ons gerust tijdens het spreekuur of kijk op onze website

P.S. In het Scheper Ziekenhuis is helaas in bad bevallen nog niet mogelijk.

15 mei 2018 , besluit Treant:

De Verloskunde en Kindergeneeskunde zal op één locatie worden geconcentreerd. Deze locatie wordt Emmen.

Voor ons een opluchting, omdat we dan weer met jullie terecht kunnen in Emmen. Wanneer dit precies gaat zijn is nog niet bekend. In ieder geval na de zomer, maar mogelijk pas aan het einde van het jaar.

Voor Hoogeveen en Stadskanaal is dit zeer vervelend. Wij hebben het afgelopen half jaar helaas moeten ervaren hoeveel onrust een sluiting van zo’n belangrijke afdeling teweeg brengt.

Voor de zwangeren die de komende maanden uitgerekend zijn; met jullie wijken wij dus eerst nog uit naar de ziekenhuizen in de regio.

Iedere zwangere start haar zwangerschap bij de verloskundige

Zie onderstaand nieuwsbericht. Dus ben je zwanger en twijfel je waar je moet zijn voor de begeleiding van je zwangerschap? iedere zwangere wordt vanaf 1 februari eerst door een verloskundige gezien en je verloskundige overlegt vervolgens met de gynaecoloog (in samenspraak met jou) waar je het beste begeleidt kan worden tijdens je zwangerschap.

Vanaf 1 februari krijgt elke zwangere vrouw een uitgebreide intake bij een eerstelijns verloskundigenpraktijk, ongeacht of er sprake is van een medische indicatie.

Het VSV Emmen is een samenwerkingsverband van regionale zorgverleners in de geboortezorg in de regio Emmen. Dat zijn onder meer gynaecologen en kinderartsen van het Scheper Ziekenhuis, eerste en tweedelijns verloskundigen en kraamzorginstellingen. Doel van het VSV is de zorg rondom zwangerschap en geboorte te optimaliseren. Er wordt intensief overlegd en samengewerkt. Het VSV wil als één organisatie naar buiten treden, met afgestemde protocollen en zorgpaden. Dat is wel zo prettig en duidelijk voor de aanstaande ouders.

Het VSV Emmen is al enige tijd betrokken bij het project ‘Kans voor de veenkoloniën’. Dit project beoogt de algemene gezondheid in de regio te verbeteren, onder andere door het optimaliseren van de zorg rondom zwangerschap en geboorte. Naast de medische intake zal de zwangere vrouw daarom ook gevraagd worden een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van deze lijst kan beoordeeld worden of er extra zorg of ondersteuning gewenst is voor de betreffende vrouw

10 jaar verloskundigen in Emmen,

4 juli was het 10 jaar geleden dat Gienke werd beëdigd als verloskundige. Anneke ging haar een jaar eerder al voor en werkt inmiddels al 11 jaar als verloskundige in Emmen. Beiden zijn wij dus al een hele tijd werkzaam als verloskundigen in Emmen en omstreken. Op naar de komende 10 jaar!

Baarkruk

23 juni 2017

Onze baarkruk is gearriveerd. Heel fijn, want we willen hier graag gebruik van gaan maken. We hebben de afgelopen jaren al veel bevallingen op de baarkruk mogen begeleiden. Het voordeel van de baarkruk is dat de zwaartekracht een handje helpt. En het voelt voor veel vrouwen natuurlijker om zittend te persen.
Maar we blijven erbij. Je moet bevallen zoals jij prettig vindt.  Op bed, op de baarkruk of in bad. Thuis of in het ziekenhuis in Emmen, alles is bij ons mogelijk!

 

3D/4D echo’s

10 juni 2017

Met ons echo apparaat kunnen naast de standaard echo’s ook 3D/4D echo’s worden gemaakt. Dit geeft mooie plaatjes van de baby. Dit willen wij ook gaan aanbieden aan de zwangeren bij Lief Leven.