Kraamzorg

Elke vrouw die is bevallen, heeft via de zorgverzekering recht op kraamzorg. De kraamverzorgster assisteert bij een bevalling (thuis of in het ziekenhuis) en verzorgt jou en je baby na de bevalling. Deze verzorging en hulp in huis geeft ze tijdens de eerste acht dagen na de bevalling.

Intakegesprek

Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 26 en 34 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke kennismaking. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kan je je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is dit kennismakingsgesprek soms telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgende altijd pas bij je bevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet altijd wie bij jou komt ‘kramen’. Uitzondering hierop zijn de zelfstandige kraamverzorgsters.

Kraamzorg aanvragen

Je kan je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, het liefst als je een week of 12 zwanger bent, maar uiterlijk in de 20e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over acht dagen.
Als je alleen een basisverzekering hebt, betaal je voor kraamzorg per uur een eigen bijdrage.

Er zijn verschillende organisaties in de regio, met de onderstaande organisaties werken wij als Lief Leven veel samen. Er werken in de regio ook een aantal zelfstandige kraamverzorgsters, deze hebben niet allemaal een website. Wil je hier meer over weten, vraag ons dan naar hun visitekaartje.

 

De Kraamvogel

Kraamzeker

Kraamzorg het Groene Kruis

Buurtzorg Kraam Hardenberg

Kraamzorg Anneke Dusink