Leefstijl

Alcohol, drugs en roken

Wanneer je zwanger bent of eigenlijk al als je zwanger wilt worden, zijn dit drie dingen die je niet moet doen of gebruiken. Alle drie zijn schadelijk tijdens je zwangerschap. Je kindje kan doordat jij rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt het zwaar krijgen in je buik.

Roken zorgt ervoor dat de placenta/ moederkoek minder goed doorbloed wordt en dat er daardoor minder zuurstof bij de baby komt. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt daarom ook de kans op een te klein kindje, een vroeggeboorte, slechte werking van de moederkoek of het loslaten hiervan. Minder gaan roken is goed, maar helemaal stoppen is het beste. Dit is erg lastig omdat het een verslaving is, maar wij willen je hierbij graag helpen. Rook je en is je vrouw zwanger, ook dan is het beste om te stoppen. Wanneer je bij haar in de buurt rookt, rookt zij eigenlijk met jou mee. Indien dit niet gaat dan is het dringende advies om in ieder geval niet in huis te roken. Wanneer de baby er is, moet je zorgen dat jullie huis rookvrij is. Roken in huis is schadelijk voor jullie kind en geeft een grotere kans op wiegendood.
Lees meer over dit onderwerp op de site van het Trimbos

Van alcohol is bekend dat het schade aan je kindje doet. Er is zelfs gebleken dat één glas alcohol in de week al schadelijk is. Dus in de zwangerschap moet je geen alcohol drinken. Ook als je zwanger wilt worden, wordt alcohol afgeraden.  De kans op een zwangerschap vermindert namelijk door het gebruik van alcohol. Drugs kan ernstige aangeboren afwijkingen bij je kindje veroorzaken en je baby heeft na de bevalling ontwenningsverschijnselen als je in de zwangerschap drugs hebt gebruikt. Dit is ook de reden dat wij het willen en moeten weten indien je drugs gebruikt of hebt gebruikt.

Hygiëne en infecties

  • In de zwangerschap is het extra belangrijk om op je hygiëne te letten. Was altijd goed je handen voor en na het bereiden van je eten, na het verschonen van je kind of na het toiletbezoek. Het is bekend dat urine, maar ook speeksel, van kleine kinderen het CMV virus kan bevatten. Een virus dat voor jou niet schadelijk is, maar bij je baby in je buik ernstige afwijkingen kan veroorzaken. Was daarom altijd goed je handen na het verschonen van kleine kinderen en eet nooit van hetzelfde bestek en drinkt nooit uit hetzelfde glas in je zwangerschap;
  • Verhit vlees, vis en schaaldieren tot ze goed gaar zijn. Eet geen rauw vlees, ook niet als vleeswaren op je brood. Eet geen kaas van rauwe melk of softijs. Zorg ervoor dat je koelkast goed koud is en houd deze schoon. Was altijd goed je fruit en groente onder stromend water ( ook voorgesneden groente);
  • Wanneer je katten hebt, verschoon dan het liefst niet zelf de kattenbak. Indien het niet anders kan gebruik dan handschoenen. En was goed je handen nadien. Het is ook goed om dit dagelijks te doen, de eitjes van toxoplasmose zijn pas na één dag gevaarlijk. Draag om dezelfde reden ook handschoenen bij het werken in de tuin, omdat hier kattenontlasting kan liggen.

Kinderziektes

Er zijn een aantal kinderziektes die gevaarlijk kunnen zijn voor je kindje in je buik. Omdat dit een onderwerp is waar we als verloskundigen altijd veel vragen over krijgen zetten wij ze even voor je op een rij.

Indien in je omgeving een kind een vlekjesziekte heeft: rode hond, waterpokken of de 5e ziekte, is het belangrijk om te weten of je het zelf hebt doorgemaakt in je kindertijd.  Dit is daarom een vraag die wij aan het begin van de zwangerschap al aan je stellen. Mocht je het niet zeker weten, dan kunnen wij in je bloed laten bepalen of je beschermd bent voor waterpokken.  Indien dit het geval is, zijn jij en je ongeboren kindje beschermd. Als daar twijfel over is kunnen we dit laten bepalen in je bloed. Rode hond is een ziekte waar je meestal voor bent gevaccineerd.

Mocht je in contact zijn geweest met een kindje met waterpokken of de 5e ziekte en niet zeker weten of je het zelf hebt doorgemaakt, neem dan altijd contact met ons op!

Gezonde voeding

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van je kindje. Het kan  zijn dat je in het begin van de zwangerschap erg misselijk bent en niet wilt eten. Probeer toch regelmatig kleine hoeveelheden te eten, dit vermindert ook de misselijkheid. Eet dan ook gezonde dingen. Denk hierbij aan voedzame tussendoortjes zoals fruit of noten. Het is normaal dat je in de zwangerschap groeit, maar te veel aankomen is niet goed voor jou en je kindje. Het is daarom ook belangrijk om op je voeding te letten.

Een normale gewichtstoename is tussen de acht en vijftien kilo in de hele zwangerschap.

Een aantal vitamines krijg je als zwangere niet voldoende binnen via voeding en moeten daarom aangevuld worden. Dit zijn foliumzuur en vitamine D. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek en moet je dagelijks innemen. Foliumzuur moet je aanvullen gedurende de eerste 10 weken van je zwangerschap en vitamine D gedurende je hele zwangerschap. Mocht je bepaalde voedingsproducten niet innemen of niet voldoende dan is het verstandig om een multivitamine voor zwangerschap te gebruiken.

Wil je tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Kijk dan eens op: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/dagmenu-s-voor-tijdens-de-zwangerschap.aspx

Medicijnen

Niet alle medicijnen zijn veilig te gebruiken in je zwangerschap. Het beste is om indien je medicijnen gebruikt en zwanger wilt worden hierover eerst contact op te nemen met je huisarts. Ben je al zwanger, neem dan ook direct contact op met je huisarts over je medicijnen indien je niet weet of ze veilig te gebruiken zijn in je zwangerschap. Het kan zijn dat je dan moet overstappen op een ander soort medicatie die wel veilig is tijdens de zwangerschap of dat je er helemaal mee moet stoppen.

Straling

In ons dagelijkse leven hebben wij continu te maken met straling, zonder dat wij hier iets van merken. Dit is onvermijdbare straling. Er is ook vermijdbare straling, zoals een röntgenfoto bij bijvoorbeeld de tandarts. Indien dit niet persé noodzakelijk is, kan je dit het beste vermijden. Wanneer wel nodig probeer dit dan na de 20e zwangerschap week te doen. Voor overleg over dit onderwerp kun je ons altijd bellen.

Gebit en tandvlees

In je zwangerschap is je tandvlees beter doorbloed en door de hormonen is je tandvlees ook gevoeliger. Dit maakt dat het makkelijker bloedt. Tijdens je zwangerschap is het goed schoonhouden van je gebit extra belangrijk. Ontstoken tandvlees geeft namelijk meer kans op een vroeggeboorte. Mocht je een verdoving nodig hebben tijdens een tandartsbehandeling dan is dit geen probleem. Dit is een plaatselijke verdoving en niet schadelijk voor je baby.

Sauna

In de eerste drie maanden wordt de sauna afgeraden in verband met de hoge temperaturen die schadelijk kunnen zijn. Daarna kun je wel naar de sauna als je dit voor de zwangerschap gewend was om te doen. Zo niet, ga dan niet in de zwangerschap opeens naar de sauna. Vermijdt te grote temperatuurwisselingen dus niet van de sauna direct door naar een dompelbad. Ook hele hete baden worden afgeraden in de zwangerschap.
Geef in ieder geval tijdens je sauna bezoek aan dat je zwanger bent en luister goed naar je lichaam.

Sporten

Ook tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit houdt je lichaam fit en vermindert je kans op zwangerschapsklachten. Niet alle sporten zijn geschikt tijdens de zwangerschap. Vooral na het eerste trimester kan een balsport gevaarlijk zijn, omdat de bal hard in je buik terecht kan komen. Ook contactsporten worden om die reden afgeraden. Je kunt alle spieren tijdens je zwangerschap blijven trainen behalve je rechte buikspieren. Ook tijdens het sporten is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Krijg je pijnklachten of harde buiken dan is dit een teken dat je teveel doet. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende drinkt tijdens het sporten.

Werk

Tijdens je zwangerschap kan je in principe gewoon blijven werken.
Soms kan het nodig zijn om vervangend werk door je werkgever te laten regelen, bijvoorbeeld wanneer je met gevaarlijke/giftige stoffen werkt of je werk lichamelijk te zwaar wordt. Afhankelijk van je CAO hoef je in de zwangerschap geen nachtdiensten meer te werken. In Nederland heeft iedere werknemer recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je hebt de keuze om deze na 34 of 36 weken zwangerschap in te laten gaan.
Je werkgever zal je vragen om een zwangerschapsverklaring, deze ontvang je van ons per mail na je termijnecho.

Meer informatie over werken tijdens je zwangerschap kun je hier lezen.