24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Waar ga je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis

Waar ga je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis

Als je zwangerschap normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt onder onze begeleiding thuis of in het ziekenhuis in Emmen bevallen.

Thuisbevalling

Je mag thuis bevallen bij een zwangerschap die normaal verloopt en als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent. Bij een thuisbevalling vinden we het prettig als je beneden bevalt. Mochten we dan onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten dan hoef je niet eerst een trap af. Thuis moet je ervoor zorgen dat je bed op klossen staat en je matras goed afgedekt is met zeil en matrasbeschermers. Ook thuis worden wij bij de bevalling geassisteerd door een kraamverzorgster. Thuis kun je ook in bad bevallen, hiervoor heb je dan een speciaal bevalbad nodig. Deze kan je bij ons huren, vraag ons hier naar tijdens het spreekuur.

Bevallen in het ziekenhuis (poliklinische bevalling)

Als je liever niet thuis wilt bevallen, maar er is geen medische noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen, kan je ervoor kiezen om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Wij begeleiden jou dan tijdens de bevalling in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling (een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie) komen we als de bevalling zich aankondigt in de meeste gevallen eerst bij je thuis kijken hoe het gaat. Als de bevalling dan goed op gang is gaan we samen met jullie naar het ziekenhuis. Zorg dat je in de zwangerschap alvast een tas hebt klaar staan. In het ziekenhuis assisteert een kraamverzorgster ons tijdens de bevalling. Indien de bevalling vlot en zonder complicaties verloopt, mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis en de kraamverzorgster gaat dan mee. Afhankelijk van je zorgverzekering betaal je voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage aan het ziekenhuis. Check daarom tijdens je zwangerschap je zorgverzekering goed. Het kan zijn dat het verstandig is om je aanvullend te verzekeren.

Medium risk bevalling

Bij een medium risk bevalling moet je in het ziekenhuis bevallen, maar mag het onder onze verantwoordelijkheid. Dit kan zijn omdat er bij je eerste bevalling complicaties optraden of omdat je een BMI van 35 of hoger hebt. Wij begeleiden dan je bevalling samen met een verpleegkundige uit het ziekenhuis en je betaalt in dit geval geen eigen vergoeding.

Complicaties

Het kan zijn dat er tijdens de zwangerschap complicaties optreden, denk hierbij aan een hoge bloeddruk bij jou, of dat je kindje niet voldoende groeit. Wanneer dit het geval is, kom je onder controle van de gynaecoloog. Je moet dan ook in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige uit het ziekenhuis.