24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Echo’s

Vitaliteitsecho

Bij je eerste afspraak maken wij een echo om je kindje in beeld te brengen en te zien of het hartje klopt. We kunnen zien hoe ver je ongeveer zwanger bent, maar doen nog geen uitspraak over de precieze uitgerekende datum. Daarnaast bekijken we of je zwanger bent van één of meerdere kindjes. Meestal zal deze echo via je buikwand gemaakt kunnen worden, maar in sommige gevallen lukt dit niet en zal er in overleg een inwendige echo worden gedaan.

Termijnecho

Het beste moment voor de termijnecho is tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Ook dan wordt er gekeken of het hartje klopt en de naam zegt het al: deze echo is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. De baby wordt opgemeten en aan de hand daarvan bepalen we wanneer je uitgerekend bent.

Geslachtsbepaling

Vanaf 13-14 weken kun je met een echo het geslacht van het kindje in veel gevallen in beeld brengen. Wil je dit weten, geef dit dan aan tijdens het spreekuur.  Dan plannen wij deze extra echo met je in. Wij vragen hiervoor een vergoeding, omdat deze echo een pretecho is en niet wordt vergoed door de zorgverzekering.  Lees hier meer over de algemene voorwaarden.

13 en/of 20 weken echo

Wanneer je ervoor kiest om bij 13 en/of 20 weken een screeningsecho te laten doen, gebeurt dit in het ziekenhuis door daarvoor speciaal opgeleide echoscopisten.
Wij sturen rond 12 weken een verwijzing hiervoor naar het specialiseerde echobureau. Jij ontvangt dan per mail van het echobureau SEE  een afspraak voor deze echo.
Uitgebreide informatie over deze echo’s krijg je van ons tijdens het spreekuur.

Groeiecho’s

De groei van je kindje vervolgen we in principe met onze handen tijdens het uitwendig onderzoek. Bij twijfel hierover worden er een of meerdere groeiecho’s gedaan. Bij deze echo worden hoofdomtrek, buikomtrek en het bovenbeen van het kindje gemeten. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. De metingen worden verwerkt in een groeicurve, zo kunnen we zien of je kindje goed groeit.
Soms is er een indicatie om een groeiecho te doen. Bijvoorbeeld wanneer je eerder bent bevallen van een te licht of te zwaar kindje of wanneer je overgewicht hebt (BMI>30)

Liggingsecho

Wanneer we rond 36 weken zwangerschap twijfel hebben of je kindje met zijn/haar hoofdje naar beneden ligt maken we een extra echo om de ligging te checken.

3D/4D echo

Wij maken op de praktijk ook 3D/4D echo’s. De beste termijn tussen hiervoor is tussen 28 en 32 weken zwangerschap. Ben je bij ons in de praktijk onder controle en wil je graag deze pretecho geef dit dan bij ons aan, omdat het net als de geslachtsbepaling een pretecho is, vragen wij hiervoor een vergoeding.