24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Controles

Afspraken op de praktijk

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op controle. We controleren jouw gezondheid en die van jullie baby. Ook gaan we in op je gevoelens en hoe je de zwangerschap beleeft.

Intake, de eerste controle

De eerste en meest uitgebreide afspraak vindt plaats als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Tijdens deze afspraak bespreken we veel onderwerpen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de zwangerschap. We stellen vragen over je gezondheid, de familie van jou en jouw partner en eventueel medicijngebruik. Ook zullen we het dan hebben over gezonde voeding, leefstijl en de diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden. Voor de eerste afspraak krijg je over een aantal onderwerpen alvast een mail van ons. Wil je geïnformeerd worden over de onderzoeken naar aangeboren afwijkingen van jullie kindje, lees dan voor jullie bezoek aan ons deze informatie vast door.

We maken een echo zodat we weten hoever je ongeveer bent. Deze echo kan meestal via de buik gedaan worden. Mochten we via de buikwand niet voldoende kunnen zien, dan kan er in overleg met jou een inwendige echo worden gemaakt.

Verder meten we je bloeddruk en word je gewogen. Je krijgt na deze afspraak formulieren voor bloedonderzoek mee. Tijdens elke zwangerschap vindt er in Nederland een standaard bloedonderzoek plaats. Wat er precies wordt getest vertellen we je tijdens je controle.

Voor deze eerste controle plannen we een ruim de tijd in, zodat er naast onze informatie ook uitgebreid tijd is voor het stellen van vragen en het bespreken van wensen.

Hartjesspreekuur

Mocht je het prettig vinden om wanneer je tussen de 12 en 20 weken zwanger bent tussendoor een keer extra te komen om het hartje van je kindje te horen, dan ben je welkom op het hartjesspreekuur maandag om 10:00.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Vanaf ongeveer 12 weken is het mogelijk om vanaf de buik naar het hartje van de baby te luisteren. In de tweede helft van de zwangerschap vragen we ook elke keer naar de bewegingen van je kindje. Daarnaast nemen we ruim de tijd om je vragen te beantwoorden en informatie te geven die bij je zwangerschapsduur op dat moment van belang is. Wij zullen ook regelmatig een email sturen met extra informatie. Gedurende de zwangerschap zullen onderwerpen zoals: bevallingkraamtijd en borstvoeding of flesvoeding aan bod komen.

Wil je, naast je partner, ook graag een vriendin of familielid meenemen naar het spreekuur? Dat is mogelijk. Ook zij zijn van harte welkom!

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. Als jij of wij het gevoel hebben dat we meer tijd nodig hebben om bepaalde onderwerpen of klachten nader te bespreken, dan plannen we daar extra tijd voor in.

Hieronder vind je een standaard controleschema:

  • 8-24 weken: om de 4 weken
  • 24-30 weken: om de 3 weken
  • 30-36 weken: om de 2 weken
  • Vanaf 36 weken kom je elke week op het spreekuur 

Vervolgcontroles

Na je eerste afspraak maken we met jou een nieuwe afspraak op het spreekuur. Gedurende de zwangerschap kom je ongeveer 14 keer op controle. Deze controles bestaan uit bloeddruk en we onderzoeken je buik zodat we kunnen voelen of de baby goed groeit en ligt. Ook nemen wij de tijd om je vragen te beantwoorden.

Vanaf 40 weken

Het kan heel goed zijn dat je na de 40 weken nog niet bevallen bent. De meeste vrouwen bevallen tussen de 40e en de 41e zwangerschapsweek. Bijna elke vrouw wil op dat moment graag bevallen, omdat het zwaarder wordt of omdat je erg nieuwsgierig naar je kindje bent. Helaas heb je zelf weinig invloed op de start van de bevalling. Een kindje wordt meestal geboren wanneer hij of zij eraan toe is.
Wanneer je tussen 41 en 42 weken nog zwanger bent, je je prima voelt en de baby het nog goed maakt in de baarmoeder is het geen probleem om een spontane start van de bevalling af te wachten. Het is wel mogelijk om na de 41 weken zwangerschap de kans op bevallen te vergroten door te strippen.
Toch kunnen er vanaf de 41e week tekenen zijn dat de placenta minder goed werkt. In dat geval is het beter om de bevalling eerder in te leiden. Om deze ‘risico zwangeren’ op te sporen, worden alle zwangerschappen vanaf 41 weken extra gecontroleerd in het ziekenhuis. De extra controles bestaan uit een hartritmeregistratie van de baby (CTG) en een echoscopische meting van de hoeveelheid vruchtwater. Ook wordt aan je gevraagd of je de baby normaal voelt bewegen in je buik. Alles bij elkaar geeft dit voldoende informatie. Gaat alles goed, dan blijft je tot 42 weken onder de zorg van ons en mag je met ons bevallen (thuis of poliklinisch).

Controles

Omdat wij weten hoe het spannend de eerste periode van je zwangerschap kan zijn hebben wij een inloopspreekuur. Vaak is de periode tussen 12 en 20 weken een onzeker periode. Je voelt je minder zwanger, maar voelt je kindje vaak ook nog niet bewegen. Het wachten op een volgende afspraak bij ons kan dan lang voor je duren.

Kom je langs?

Vanaf 12 weken kun je langskomen op de praktijk om even naar het hartje van de baby te luisteren. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken. Wij luisteren dan met de doptone naar het hartje. Echo’s maken wij alleen op afspraak. Het hartjesspreekuur is alleen voor zwangeren die bij ons onder zorg zijn. Het inloopspreekuur is iedere maandagochtend van 10.00 tot 10.15 uur behalve in de schoolvakanties.