24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Borstvoeding of kunstvoeding

Borstvoeding of kunstvoeding

Al in je zwangerschap hebben we met je besproken welke voeding je je kindje wilt gaan geven. Je hebt de keuze uit borst- en kunstvoeding.

Voorbereiding

Wanneer je borstvoeding gaat geven is het goed om je alvast voor te bereiden. Dit kan door het volgen van een voorlichtingsavond in het ziekenhuis of door je in te lezen. De data van de voorlichtingsavonden in het ziekenhuis hangen in onze praktijk. Borstvoeding is natuurlijk, maar heeft wel tijd en aandacht nodig. Je moet hiervoor de eerste dagen na de bevalling de tijd en rust nemen, zodat het goed op gang gebracht kan worden. De kraamverzorgster zal je hierin begeleiden en wij zijn ook beschikbaar voor vragen. Soms kan het nodig zijn om iemand erbij te vragen die erin gespecialiseerd is, een lactatiekundige.
Het is niet nodig en handig om in de zwangerschap al dingen als bijvoorbeeld een kolf aan te schaffen. Wanneer het nodig is kan dit in de kraamtijd altijd nog gebeuren.

Flesvoeding

Wanneer je flesvoeding gaat geven moet je in je zwangerschap alvast een flesje en voeding in huis halen. Voor beide voedingen geldt dat een kindje het moet leren. In je buik krijgt in de zwangerschap zijn/haar voeding via de navelstreng vanuit de placenta. Het is nog niet gewend om te drinken. Ook is het maagje van je kindje nog heel klein en gaat langzaam groeien. In het begin heeft je kindje daarom nog weinig voeding nodig en dit bouwt zich per dag op.

Afvallen en groeien

Het is normaal dat je kindje de eerste dagen afvalt, na een aantal dagen zal je kindje weer gaan groeien. De kraamverzorgster zal je kindje elke dag wegen om dit goed onder controle te houden.