24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Miskraam

Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Ongeveer 10% van de zwangerschap eindigt in een miskraam. Als er in de prille ontwikkeling van een vruchtje iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Vaak wordt bij een miskraam een menstruatie-achtige buikpijn ervaren en is er sprake van bloedverlies. Soms wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is en komen de buikpijn en bloedverlies pas later.

Gyneacoloog

Bij een miskraam is er vaak sprake van een afwijking bij het kindje. Je kunt dit dan ook in de meeste gevallen niet voorkomen! Een miskraam valt ook niet tegen te houden door bijvoorbeeld bedrust of medicatie. Een miskraam komt meestal spontaan op gang, ook indien het ontdekt werd bij de echo zonder dat je klachten had. Vaak verloopt het als een heftige menstruatie. Je mag hiervoor paracetamol innemen. De klachten zijn afhankelijk van hoe ver je zwanger was. Indien de miskraam niet spontaan op gang komt, word je verwezen naar een gynaecoloog en krijg je in de meeste gevallen medicatie voorgeschreven die ervoor moet zorgen dat het doorzet. Wanneer dat niet werkt of indien je te ver zwanger was bij de miskraam zal de gynaecoloog een curettage met je bespreken.

Hulp en advies

Mocht je ongerust zijn of vragen hebben dan kun je ons altijd bellen. Bij heftig bloedverlies waardoor jij niet lekker wordt, bij buikpijn waar paracetamol niet voor werkt of bij koorts moet je ons altijd bellen. De eerste weken na een miskraam kun je nog wat bruinige afscheiding of bloedverlies houden. De menstruatie komt ongeveer na zes weken weer op gang. Lichamelijk herstel je vaak vlot van een miskraam, maar het kan emotioneel wel zwaar zijn. Je had je verheugd op een kindje en waarschijnlijk allemaal al plannen gemaakt en dan houdt het ineens allemaal op. Neem de tijd hiervoor. Het kan prettig zijn om het te delen met anderen. Een miskraam betekent niet dat je volgende zwangerschap weer mis zal gaan. Ongeveer 1% van de vrouwen maakt drie of meer miskramen mee. In de meeste gevallen verloopt een volgende zwangerschap wel goed. Indien je weer zwanger bent na een miskraam mag je al vroegtijdig in de zwangerschap contact met ons opnemen, zodat wij je al eerder een echo kunnen aanbieden. Omdat wij begrijpen dat de eerste maanden van een zwangerschap na een miskraam extra spannend kunnen zijn. De mogelijkheid is er dan bij ons op de praktijk om (meestal middels een inwendige/vaginale echo) vanaf 6 weken de zwangerschap met een echo in beeld te brengen.