24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Wanneer bel je ons?

Wanneer bel je ons?

Tijdens je zwangerschap zullen we bespreken wanneer je ons sowieso moet bellen, maar je mag ons altijd bellen wanneer jij vindt dat je ons nodig hebt! Op je afsprakenkaart van Lief Leven kun je ook de belinstructies terugvinden. We komen dan in de meeste gevallen eerst bij je thuis kijken, wanneer je ons belt. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, zodat jij niet onnodig hoeft in de auto hoeft.

Een bevalling vindt meestal tussen de 37 en 42 weken plaats. Indien je bevalling zich voor de 37 weken zwangerschap aankondigt moet je ons altijd direct bellen.

Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

Gebroken vliezen

In ongeveer 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Als je twijfelt is het handig om wat vocht op te vangen of je maandverband te bewaren. Als je vliezen breken is het belangrijk dat je goed naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Normaal vruchtwater is helder, doorzichtig, met witte vlokjes of soms iets rozig. Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder, dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend. Bij groen of bruin gekleurd vruchtwater of bij twijfel moet je ons altijd meteen bellen! Als het vruchtwater helder is, kan je rustig afwachten tot je weeën krijgt. In de meeste gevallen gebeurt dit ook. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en je weeën zijn nog niet begonnen, moet je vanwege de verhoogde kans op infectie in het ziekenhuis bevallen.

Weeën

Om ontsluiting te krijgen, heb je weeën nodig. Weeën beginnen vaak rustig en worden steeds heftiger. Goede weeën zijn krachtig, komen regelmatig en duren ongeveer 1 minuut.

  • Als je je eerste kindje krijgt, heb je vaak wat meer tijd nodig voordat de ontsluiting op gang komt. Kan je je weeën goed opvangen, dan mag je wachten met bellen totdat je een uur lang weeën om de 3-4 minuten hebt;

  • Bij een tweede of volgend kindje bel je als je weeën om de 5 minuten hebt of als je denkt dat je bevalling is begonnen. We geven je in de zwangerschap een passend beladvies, afhankelijk van het verloop van je vorige bevalling.

Bloedverlies

Soms kan je wat slijmerig bloedverlies hebben, dit hoort bij de weeën. Het wordt veroorzaakt doordat je baarmoedermond opengaat. Indien je veel helderrood bloedverlies hebt, moet je altijd direct bellen. In alle gevallen geldt dat je ons altijd mag bellen, wanneer je denkt dat je ons nodig hebt. Wij zijn 7 dagen in de week 24 uur per dag te bereiken op 06-30311301. Ook wanneer je twijfelt mag je ons gerust bellen.