Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Je komt in de zwangerschap voor veel keuzes en beslissingen te staan. De ene beslissing is een stuk gemakkelijker te nemen dan de andere. Al vroeg in de zwangerschap stellen wij de vraag of je onderzoek wilt laten doen naar aangeboren afwijkingen. Je kunt je ongeboren kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Deze onderzoeken zijn dus niet standaard en jullie mogen zelf de keuze maken of jullie wel of geen onderzoeken willen.

Er zijn twee soorten onderzoek naar aangeboren afwijkingen: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Het eerste onderzoek bestaat uit de combinatietest of de  NIPT. Beide onderzoeken zijn niet schadelijk voor je kindje. De combinatietest bestaat uit de combinatie van een echo, waarbij de nekplooi van de baby gemeten wordt en een bloedonderzoek. Deze nekplooimeting wordt gedaan door een speciaal opgeleide echoscopiste in het Scheper Ziekenhuis. Dit kan plaats vinden tussen 11 en 14 weken zwangerschap.
De NIPT bestaat uit alleen bloedonderzoek bij jezelf. Het bloed voor dit onderzoek wordt afgenomen op het laboratorium van het ziekenhuis in Emmen, hiervoor moet je minstens 11 weken zwanger zijn. Er wordt hierbij geen geslachtsbepaling gedaan in het bloed.

Zowel de combinatietest als de NIPT  worden niet volledig vergoed door je zorgverzekeraar en zijn dus deels voor eigen kosten, deze kosten bedragen ongeveer 175euro.

Zie ook de folder combinatietest/ NIPT

De 20 weken echo

Het tweede onderzoek vindt, zoals de naam al zegt, rond de 20 weken zwangerschap plaats.  Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide echo, waarbij eventuele lichamelijke afwijkingen kunnen worden opgespoord.

De 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekering. Dit onderzoek wordt gedaan door speciaal opgeleide echoscopisten in het Scheper Ziekenhuis. Zij hebben veel ervaring met deze echo’s. Toch blijft het een screenend onderzoek. Het is goed je te beseffen dat niet altijd alle afwijkingen bij je kindje zichtbaar worden bij een deze echo.

Deze beide onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.