Zorgverzekering

In je zwangerschap moet je veel dingen regelen en aanschaffen. Een vraag die met regelmaat wordt gesteld en niet altijd voor iedereen duidelijk is, is wat de kosten zijn voor de verloskundige zorg, de bevalling en de kraamzorg. Hieronder volgt een kleine samenvatting van eventuele kosten die je kunt verwachten.

Wij hebben met alle zorgverzekeraars  (Menzis, Zilveren Kruis/Achmea, CZ, VGZ, Unive etc.) een contract in  2020 en 2021

De verloskundige

De bezoeken aan een verloskundige worden vergoed vanuit de basisverzekering en gaan niet van je eigen risico af.
Ook alle medische echo’s die wij maken worden vergoed.
Kiest je voor de NIPT test of de combinatietest dan moet je daarvoor in de meeste gevallen een deel zelf betalen.
De 20 weken echo wordt wel volledig vergoed door de zorgverzekering.

De bevalling

Je kunt in principe zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Thuis bevallen kost je niets extra.  Wanneer er een medische noodzaak is, moet je in het ziekenhuis bevallen. Ook dan valt de bevalling binnen de basisverzekering.

Alleen wanneer je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen zonder dat er medische noodzaak is, moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen. De kosten hiervan verschillen per zorgverzekeraar, dus als je hier duidelijkheid over wilt, kun je het beste je eigen polisvoorwaarden bekijken. Je kunt je verzekeren voor deze eigen bijdrage met een aanvullende zorgverzekering. Als je niet aanvullend verzekerd bent, kun je je in sommige gevallen nog bijverzekeren.

Kraamzorg

Beval je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis, dan assisteert de kraamverzorgende de verloskundige tijdens de bevalling. Daarna ondersteunt de kraamverzorgende tijdens de kraamtijd bij de verzorging van moeder en baby. Voor de kraamzorg geldt een eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren.

Eigen risico

Voor de verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg geldt geen eigen risico. Voor kosten rondom de zwangerschap zoals laboratoriumonderzoek of vervoer met de ambulance (in verband met de bevalling) geldt wel een eigen risico. Het standaard eigen risico is 385 euro.