24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Spiralen

Spiralen bij Lief Leven

Het is bij ons in de praktijk mogelijk om een spiraal te laten plaatsen. Veel vrouwen vinden dit prettig omdat wij een bekend en vertrouwd gezicht voor je zijn en omdat het in een rustige, niet medische setting gebeurd. We nemen uitgebreid de tijd en rust voor het plaatsen van de spiraal. Ook wanneer je niet bekend bij ons bent, maar graag een spiraal wilt laten plaatsen ben je van harte welkom.

Verschillende soorten van spiralen

Er zijn twee verschillende soorten van spiralen die we hieronder zullen toelichten.

Koperspiraal

Bij een koperspiraal zit er koperdraad om het spiraal gedraaid. Dit geeft kleine beetjes koper af. Deze koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief zodat ze de eicel niet kunnen bevruchten. Ook maakt het je baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een innesteling. Je behoudt je eigen cyclus met de koperspiraal, omdat het geen hormonen bevat. Een eventuele bijwerking is langer en heviger bloedverlies tijdens de menstruatie. Een koperspiraal hoeft pas na 10 jaar verwijderd of verwisseld te worden. De meest geplaatste koperspiraal is de T-Safe.

Hormoonspiraal

De meest bekende hormoonspiraal is de mirena. Een hormoonspiraal geeft 5 tot 8 jaar lang bescherming. Dagelijks geeft het hormonen af, levonorgestrel. Er zit dus maar één soort hormoon in de spiraal, in tegenstelling tot de pil die twee soorten hormonen bevat. Ook bevat het veel minder levonorgestrel dan de pil. De mirena werkt op verschillende manieren een zwangerschap tegen.

Zorgverzekering

Hormoonspiraal

Gevolgen hormoonspiraal

Als gevolg van het hormoon in Mirena zal je menstruatiepatroon gaan veranderen. Mirena brengt het baarmoederslijmvlies in een rustfase, een toestand die vergelijkbaar is met die tijdens een periode van borstvoeding. Omdat het enkele maanden kan duren tot dit nieuwe evenwicht wordt bereikt, kan tijdens deze eerste maanden na het plaatsen soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting).

De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een klein aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.

Verschillende hormoonspiralen: Kyleena en Mirena

In plaats van de Mirena kun je ook kiezen voor de Kyleena. De werking is hetzelfde, alleen geeft de kyleena iets minder hormonen af en is kleiner. Ook de inbrenghuls is smaller, waardoor dit voor vrouwen die nog niet bevallen zijn prettiger kan zijn. Kyleena en Mirena zijn wat betreft betrouwbaarheid als anticonceptie gelijk. Ook tijdens het geven van borstvoeding is een hormoonspiraal geen probleem. Voor meer informatie over de Mirena, de contra-indicaties en eventuele bijwerkingen, zie de bijsluiter

Kosten

Het tarief voor het plaatsen van de spiraal , inclusief echo ter controle (of het verwijderen) is 67 euro. Dit wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoedt, bij een aantal gaat het wel van je eigen risico af. Ga dit van te voren dus zelf even na. Voor je afspraak aan krijg je van ons een recept voor de spiraal van jouw keuze. Deze kosten worden afhankelijk van hoe je verzekerd bent wel of niet vergoed.

o Mirena hormoonspiraal: € 147,47
o Kyleena hormoonspiraal: € 153,91
o T-Safe Koperspiraal: € 70,95

Op welk moment?

Een spiraal plaatsen kan in principe op elk moment. Wanneer je bevallen bent moet je alleen 10-12 weken afwachten voordat je een spiraal kan laten plaatsen. Mocht je niet eerder bevallen zijn dan heeft het de voorkeur om de mirena te plaatsen in de eerste dagen van je menstruatie.

Zorgverzekering

SOA’s

Verder is het voor het plaatsen belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Twijfel je of je een SOA hebt, laat dit dan eerst testen. Een onopgemerkte SOA kan door het plaatsen van de mirena naar je baarmoeder of eierstokken gaan en onvruchtbaarheid veroorzaken.

Plaatsing spiraal

Wij plaatsen en verwijderen ook spiralen. Dit geldt voor koper en hormoonspiralen. Voor de plaatsing zullen we je een mail toesturen met extra uitleg. Het kan prettig zijn om van te voren 1000mg paracetamol te nemen, omdat het plaatsen als vervelend ervaren kan worden. Voordat we beginnen met het plaatsen zullen we je ook uitleggen wat we precies gaan doen. Na het plaatsen checken wij altijd met de echo of de spiraal op de goede plek in de baarmoeder zit.