24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Hielprik en gehoortest

Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte wordt bij elke baby de hielprik uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een medewerker van de jeugdgezondheidszorg en wordt meestal gecombineerd met de gehoorscreening.

Hielprik

Rond de 5e dag na de geboorte zal er bij je kindje uit zijn hiel (hak) wat bloed afgenomen worden door middel van een hielprik. Dit wordt gedaan door een medewerker van het consultatiebureau. Zij komen hiervoor bij jullie thuis langs. In dit bloed wordt onderzoek gedaan naar 17 zeldzame ziektes/aandoeningen. Wanneer deze zeldzame aandoeningen op tijd worden gevonden en behandeld kan ernstige schade, zowel lichamelijk als geestelijk, bij je kindje worden voorkomen.
Wanneer je binnen zes weken geen bericht hebt gekregen, betekent het dat er geen aandoeningen zijn gevonden. Bij een afwijkende uitslag wordt er contact met jullie opgenomen.
Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.

Gehoortest

Ook wordt het gehoor van je kindje tijdens dit bezoek getest. Dit gebeurt met een speciaal apparaatje dat wordt meegebracht. Het is een onderzoek waar je kindje verder niets van merkt. Er wordt getest of de oortjes goed doorgankelijk zijn voor geluiden. Soms gebeurt er dat de test niet direct positief resultaat geeft, het kan dan nodig zijn om de test een week later weer te herhalen. Het betekent niet direct dat er iets aan de hand is met de oortjes van jouw baby. Lees hier meer over de gehoorscreening bij pasgeborenen.