24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen

Regelzaken

Regelzaken

Naast het shoppen voor een baby uitzet zijn er nog andere zaken die je moet regelen. We noemden eerder het aanvragen kraamzorg al. De kraamzorgorganisaties willen graag dat je je, indien mogelijk, aanmeldt voor je 16e zwangerschapsweek.

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent of geregistreerde partnerschap hebt met je partner, moet je in de zwangerschap de erkenning van je ongeboren kindje regelen. Het beste is om dit te regelen voor je 24 weken zwanger bent. Dit kan door middel van een afspraak op het gemeentehuis. Vervolgens kan je na de geboorte als partner aangifte doen van de geboorte van jullie kindje. Je hoeft dan als moeder niet mee. Deze aangifte moet binnen 3 dagen na de geboorte plaatsvinden. Dit kan online worden gedaan bij de gemeente Emmen.

Kraamzorg

Elke vrouw die is bevallen, heeft via de zorgverzekering recht op kraamzorg. De kraamverzorgster assisteert bij een bevalling (thuis of in het ziekenhuis) en verzorgt jou en je baby na de bevalling. Deze verzorging en hulp in huis geeft ze tijdens de eerste acht dagen na de bevalling.

Kraamzorg aanvragen

Je kan je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, het liefst als je een week of 12 zwanger bent, maar uiterlijk in de 20e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over acht dagen. Als je alleen een basisverzekering hebt, betaal je voor kraamzorg per uur een eigen bijdrage. Er zijn verschillende organisaties in de regio.

Intakegesprek

Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 26 en 34 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke kennismaking. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kan je je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is dit kennismakingsgesprek soms telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgende altijd pas bij je bevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet altijd wie bij jou komt ‘kramen’. Uitzondering hierop zijn de zelfstandige kraamverzorgsters.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke luchtweginfectie. Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij deze groep kan kinkhoest ernstig verlopen. Kinderen kunnen in Nederland vanaf de leeftijd van zes weken ingeënt worden tegen kinkhoest. De eerste inenting geeft slechts gedeeltelijke bescherming. Pas nadat de eerste drie inentingen zijn gegeven, is er optimale bescherming.

Advies gezondheidsraad

Om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een ernstige kinkhoestinfectie, heeft de Gezondheidsraad in 2015 een advies uitgebracht om zwangere vrouwen te laten vaccineren. Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen kinkhoestinfecties. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beter beschermd tegen deze ziekte.
Inenting is mogelijk vanaf 22 weken zwangerschap. Het beste is om niet te lang te wachten, want mocht je wat te vroeg bevallen dan is er nog niet voldoende bescherming doorgegeven aan je baby.
Bij elke nieuwe zwangerschap zul je ook opnieuw moeten laten vaccineren om je kindje extra te beschermen, deze werkt niet door in een volgende zwangerschap.

Vaccinatie

Of je je je laat vaccineren is je eigen keuze.
De vaccinatie is een combinatie van meerdere vaccins aangezien kinkhoest niet alleen in een vaccin te verkrijgen is. Het gaat dan om een vaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus en soms ook polio. Er is ruime ervaring met vaccineren van zwangeren met dit vaccin en hieruit blijkt dat het veilig is voor zwangeren.

Eind 2019 is deze vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen en wordt het vergoed.
Op de website www.22wekenprik.nl vind je nog meer aanvullende informatie over dit onderwerp en kun je lezen hoe je een afspraak regelt hiervoor. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.
Als je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, dan mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met ons.

Cursussen

Het is belangrijk om je voor te bereiden op je bevalling. Dit kan op verschillende manieren. Onder andere door het volgen van een cursus. Er worden verschillende soorten cursussen aangeboden in Emmen. Ook zijn er online cursussen te vinden.
Tijdens een eerste zwangerschap raden wij het volgen van een zwangerschapscursus aan. Hoe beter je voorbereid bent, des te rustiger ga je vaak de bevalling in.

Prive of groepsverband

Meestal start je met de cursus als je ongeveer 26 tot 28 weken zwanger bent, maar aanmelden moet ruim voor die tijd. Een zwangerschapscursus wordt in de meeste gevallen in groepsverband gegeven. Je hebt dan de mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen met andere aanstaande moeders. Vind je dit niet prettig en wil je toch een cursus volgen dan is het bij sommige aanbieders ook mogelijk om een privé-cursus te volgen.

Externe cursussen

Verder zijn er veel boeken geschreven over bevallen en hoe je daarop voor te bereiden. Een voorbeeld hiervan is ‘positief over bevallen’.
Hieronder volgen een aantal links naar cursussen die mogelijk zijn in en rondom Emmen.

Samen Bevallen

Zeker Bevallen

Zwanger en Fit

Cursus van Pracht Mama

Zwangerschapsyoga

 

Via  De Verloskundige kun je een aantal folders lezen over de bevalling:

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Ook is het mogelijk om naar een voorlichtingsavond over de bevalling in het Scheper Ziekenhuis Emmen te gaan. Aanmelden hiervoor kan via de website van Treant.