Je baby voelen bewegen

Vanaf ongeveer 16-20 weken zwangerschap kan je de bewegingen van de baby gaan voelen. Soms voel je het zelfs al wel eerder, bijvoorbeeld bij je tweede zwangerschap.  In het begin is het heel licht, zoals kleine ‘plopjes’ of gekriebel. Als de baby groter groeit, worden de bewegingen ook sterker.

Het is leuk en belangrijk om deze bewegingen te leren kennen, zo zal je gaan merken op welke momenten van de dag de baby vaak wakker is.

Hoe verder in de zwangerschap je bent, hoe sterker de bewegingen van je kindje worden. Je partner kan dan ook de bewegingen aan de buitenkant van je buik voelen. Soms is je baby in je buik zelfs zo druk, dat je buik heen en weer gaat.

Elke dag voelen

De bewegingen die je voelt tijdens de zwangerschap worden door elke vrouw en tijdens elke zwangerschap anders ervaren. Als de placenta (moederkoek)bijvoorbeeld aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kan het zijn dat je de bewegingen minder duidelijk voelt. Er ligt dan als het ware een extra laagje tussen jou en de baby. Vanaf ongeveer 28 weken zal je je baby iedere dag voelen bewegen.

Minder bewegingen

Hieronder vertellen we wat je moet doen als je de baby een dag minder goed of helemaal niet voelt bewegen.

  • Tot 24 weken; niet alle vrouwen voelen voor 24 weken dagelijks de bewegingen van de baby. Als je de 24 weken voorbij bent en je hebt nog helemaal geen bewegingen gevoeld, dan is het goed om dit bij ons aan te geven.
  • Van 24 -28 weken; het is normaal dat het aantal bewegingen en de kracht van deze bewegingen per dag verschillend is. Als je twijfel hebt over de bewegingen van je kindje, dan mag je natuurlijke altijd contact met ons opnemen en hopen we dat we met bijvoorbeeld een extra controle de twijfel bij je weg kunnen nemen.
  • Vanaf 28 weken; vanaf deze periode moet je je baby elke dag met regelmaat kunnen voelen. Als je het idee hebt dat je kindje minder beweegt dan dat je gewend bent, neem dan de tijd om de bewegingen te voelen. Op je linkerzij voel je de bewegingen het beste, in die houding is ook de doorbloeding naar je kindje optimaal. Neem contact met ons op als je gedurende 2 uur in zijligging, minder dan 10 bewegingen hebt gevoeld of twijfelt over de kracht van de bewegingen. Wacht niet tot de volgende dag!

Einde van de zwangerschap

Omdat je baby aan het einde van de zwangerschap flink gegroeid is, krijgt het steeds minder ruimte om te schoppen. De schopjes gaan dan over in het voelen van schuivende en draaiende bewegingen. Je kunt de bewegingen als minder hevig gaan ervaren, omdat de baby niet meer alle kanten op kan bewegen. Toch is het belangrijk dat je de bewegingen nog steeds voldoende voelt! De beste manier om je te concentreren op de bewegingen is door ontspannen te gaan liggen of te zitten. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door rustig op je buik te duwen.

Maak je je ongerust over de bewegingen van je kindje of twijfel je hierover bel ons dan altijd, niet mailen!