Kinkhoest vaccinatie in de zwangerschap

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke luchtweginfectie. Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij deze groep kan kinkhoest ernstig verlopen.
Kinderen kunnen in Nederland vanaf de leeftijd van zes weken ingeënt worden tegen kinkhoest. De eerste inenting geeft slechts gedeeltelijke bescherming. Pas nadat de eerste drie inentingen zijn gegeven, is er optimale bescherming.

Advies Gezondheidsraad

Om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een ernstige kinkhoestinfectie, heeft de Gezondheidsraad in 2015 een advies uitgebracht om zwangere vrouwen te laten vaccineren. Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen kinkhoestinfecties. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beter beschermd tegen deze ziekte.
Inenting is mogelijk vanaf 22 weken zwangerschap. Het beste is om niet te lang te wachten, want mocht je wat te vroeg bevallen dan is er nog niet voldoende bescherming doorgegeven aan je baby.
Bij elke nieuwe zwangerschap zul je ook opnieuw moeten laten vaccineren om je kindje extra te beschermen, deze werkt niet door in een volgende zwangerschap.

Of je je je laat vaccineren is je eigen keuze.

De vaccinatie is een combinatie van meerdere vaccins aangezien kinkhoest niet alleen in een vaccin te verkrijgen is. Het gaat dan om een vaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus en soms ook polio. Er is ruime ervaring met vaccineren van zwangeren met dit vaccin en hieruit blijkt dat het veilig is voor zwangeren.

Eind 2019 is deze vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen en wordt het vergoed.

Op de website www.22wekenprik.nl vind je nog meer aanvullende informatie over dit onderwerp en kun je lezen hoe je een afspraak regelt hiervoor. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.

Als je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, dan mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met ons.