Kinkhoest vaccinatie in de zwangerschap

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke luchtweginfectie. Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij deze groep kan kinkhoest ernstig verlopen.
Kinderen kunnen in Nederland vanaf de leeftijd van zes weken ingeënt worden tegen kinkhoest. De eerste inenting geeft slechts gedeeltelijke bescherming. Pas nadat de eerste drie inentingen zijn gegeven, is er optimale bescherming.

Advies Gezondheidsraad

Om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een ernstige kinkhoestinfectie, heeft de Gezondheidsraad in 2015 een advies uitgebracht om zwangere vrouwen te laten vaccineren. Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen kinkhoestinfecties. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.
De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. In deze periode worden de meeste antistoffen via de placenta aan de ongeboren baby gegeven en zullen ook vroeg geboren baby’s er voordeel van hebben. Inenting is mogelijk tot 38 weken.
De vaccinatie is een combinatie van meerdere vaccins aangezien kinkhoest niet alleen in een vaccin te verkrijgen is. Het gaat dan om een vaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus en soms ook polio. Er is ruime ervaring met vaccineren van zwangeren met dit vaccin en hieruit blijkt dat het veilig is voor zwangeren.

Eind 2019 zal deze vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen en vergoed worden. Tot die tijd is het vaccineren van vrouwen tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest mogelijk op eigen initiatief en zijn de kosten voor eigen rekening (in sommige gevallen wordt dit vergoed door een aanvullende zorgverzekering). Je kunt je laten inenten via de GGD, de kosten bedragen ongeveer 50 euro.

Op de website van het RIVM vindt je nog meer aanvullende informatie over dit onderwerp.  Zwangeren uit ons werkgebied kunnen een afspraak maken via de reizigerslijn 0592 – 306 244 of online via de  afsprakenplanner van de GGD

Als je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, dan mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met ons.