Zwangerschapsklachten en kwalen
Door hormonale veranderingen en de groeiende baarmoeder, gebeurd er van alles in je lichaam. Het verschilt per persoon en zelfs per zwangerschap hoe snel en hoeveel last je hebt van kwaaltjes. Het is belangrijk om goed je eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Hoe beter je naar je lijf luistert hoe beter je je over het algemeen zult voelen.
Hieronder beschrijven we de meest voorkomende kwalen en geven we aan wat je er zelf aan kunt doen of wat je kunt proberen. Als je veel last hebt van een kwaal en zeker als je denkt dat het niet normaal is neem dan contact met ons op of bespreek je klachten tijdens het spreekuur.
Vermoeidheid
Bijna niemand ontkomt eraan! In de eerste 3 maanden kan je de hele dag doodop zijn, als je eindelijk in je bed ligt val je direct in een diepe slaap, of misschien zelfs ’s avonds al op de bank. In deze maanden gaat heel veel van je energie naar de vorming van het kindje in je buik. In het tweede trimester (vanaf ongeveer 12- 16 weken) wordt het vaak een stuk beter en krijg je je energie weer terug. Aan het einde van je zwangerschap neemt de vermoeidheid weer toe doordat je slechter gaat slapen en omdat je dikke buik dan in de weg zit. Luister goed naar je lichaam, verwacht niet dat je hetzelfde aankan als voordat je zwanger werd en neem regelmatig rust of doe een middagdutje wanneer dat mogelijk is. Je hebt niet voor niets de laatste weken van je zwangerschap verlof!
Misselijkheid
Veel vrouwen hebben gedurende de eerste maanden last van misselijkheid en moeten zelfs overgeven. Meestal komt dit in de ochtend voor, maar het kan je ook zomaar op een ander moment van de dag overvallen. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HcG dat tijdens het begin van de zwangerschap actief is. Gelukkig neemt deze misselijkheid meestal af nadat je 12 weken zwanger bent. Het kan helpen om de dag rustig te beginnen en alvast wat te eten voordat je opstaat. Daarnaast helpt het eten van kleine porties, verdeeld over de dag, om je bloedsuikergehalte stabiel te houden. Let er vooral op goed te blijven drinken, al is het af en toe een slokje. Overmatig braken en het niet kunnen binnenhouden van vocht is altijd reden om contact met ons op te nemen. Het kan soms nodig zijn om via de huisarts medicijnen te regelen tegen de misselijkheid. Mocht het zijn dat dit niet helpt en je door het vele braken uitdroogt, dan kan zelfs een opname nodig zijn, waarbij je per infuus vocht toegediend krijgt. Neem dus tijdig contact met ons op.
Vaak plassen
Eén van de symptomen die je al vroeg in de zwangerschap kunt opmerken is dat je vaak en snel het gevoel hebt dat je moet plassen. In het begin wordt dit veroorzaakt door hormonen en op het eind wordt het zelfs erger doordat de baarmoeder druk op je blaas uitoefent. Het kan ook bij een blaasontsteking passen, waar je als zwangere vatbaarder voor bent. Mocht je twijfelen of je een blaasontsteking hebt neem dan contact met ons op.
Urineverlies
Je zult niet veel vrouwen erover horen, maar ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor! Door de zwangerschapshormonen verslappen de spieren van je bekkenbodem en kan je je plas soms moeilijker ophouden. Daarom is het in de zwangerschap al zinvol om je bekkenbodemspieren te trainen. Ook na de bevalling is dit heel belangrijk! Klik hier voor oefeningen en informatie. Mocht je een aantal maanden na de bevalling last blijven houden van ongewild urineverlies ondanks het doen van oefeningen, neem dan contact op met een bekkenbodemfysiotherapeut.
Bandenpijn
Je baarmoeder hangt aan verschillende banden in je onderbuik. Wanneer je baarmoeder groeit, rekken deze banden op. Daardoor kun je bij plotselinge bewegingen of bij het aannemen van een andere houding ineens een scherpe pijn voelen in je zij en richting je liezen. Waarschijnlijk is dit bandenpijn. Bandenpijn is onschuldig, een warme kruik of even rustig aan doen kan al verlichting geven.
Brandend maagzuur
Doordat de de spier die je maag afsluit verslapt onder invloed van hormonen en door de druk van je baarmoeder tegen je maag, kan je last krijgen van omhoogkomend maagzuur. Een vervelend kwaaltje, waarbij je met je voeding wel rekening kunt houden. Let op met producten met vet, kruidig eten en koolzuurhoudende dranken. Kleine porties eten en ook niet gelijk gaan liggen na het eten kan helpen. In bed kan het prettig zijn iets rechterop te liggen, bijvoorbeeld door een extra kussen onder het hoofdeinde van je matras te leggen. Een paar happen vanille vla of wat melk kunnen ook helpen bij brandend maagzuur. Mocht dit allemaal geen verlichting geven dan kunnen wij je adviseren bij het gebruik van maagzuurremmers, zoals bijvoorbeeld Rennies of Gaviscon.
Vaak is brandend maagzuur van tijdelijke aard. Zodra je baby gaat indalen zakt de maagzuur vaak ook weer af.
Harde buiken
Wanneer je baarmoeder (dit is een grote spier) samentrekt, ervaar je dit als harde buiken. Harde buiken horen erbij in de zwangerschap en nemen richting je uitgerekende datum ook toe. Harde buiken horen niet pijnlijk te zijn. Ze kunnen wel als vervelend worden ervaren. Harde buiken zorgen niet voor ontsluiting. Zijn je harde buiken pijnlijk en moet je de pijn weg zuchten, dan kan het zijn dat je weeën hebt. Neem dan altijd contact met ons op!
Rug -en bekkenpijn
Door het verweken van de verbindingen tussen je botten in onder andere je bekken en door je veranderde houding door je zwangere buik, kan je last krijgen van je bekken en rug. Deze klachten kunnen zo aanwezig zijn dat je wordt belemmerd in je dagelijkse bezigheden zoals je werk. Door goed op je houding te letten kan je de klachten verminderen. Wij geven je hier graag tips over. Het kan ook nodig zijn om rustiger aan te doen met o.a. je werk. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan je met je klachten naar een fysiotherapeut of chiropractor gaan. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een gespecialiseerde fysiotherapeut of chiropracter.
Aambeien
In de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van aambeien. Dit komt door de druk van je baarmoeder, door hormonen, maar ook doordat je in de zwangerschap vaak moeilijker naar het toilet kan waardoor je meer druk zet. Door veel water te drinken, te blijven bewegen en vezelrijke voeding te eten heb je minder kans op het krijgen van aambeien. Mocht je wel aambeien hebben, dan kun je curanol hiervoor halen, dit middel werkt goed tegen aambeien.
Zwangerschapsklachten, ze zijn het allemaal waard!
Ja, je moet er wat voor over hebben om je kleine wonder te dragen! Zodra jij je kleintje in je armen hebt, dan ben je al die vervelende klachten snel weer vergeten. Geloof ons maar!